jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kapusta zsuszonymi śliwkami i lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kapusta duszona z śliwkami i lubczykiem wzbogacą niejedno danie mięsne i bezmięsne.

Kapusta zsuszonymi śliwkami i lubczykiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapusta zsuszonymi śliwkami i lubczykiem

 

  • 1/2 białej kapusty (średniej główki)
  • 1 duża cebula
  • 200 ml bulionu
  • 1 pęczek lubczyku
  • 1/2 szklanki posiekanych, suszonych śliwek
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Kapusta zsuszonymi śliwkami i lubczykiem
Szatkujemy kapustę i cebulę, wsypujemy ją do garnka, zalewamy

ją bulionem i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany drobno lubczyk, masło i śliwki. Doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy do chwili aż cały płyn odparuje.

Podajemy kapustę na gorąco - jako dodatek do dań mięsnych lub jarskich.
Kapusta zsuszonymi śliwkami i lubczykiem
Pod koniec duszenia dodajemy posiekany lubczyk
Kapusta zsuszonymi śliwkami i lubczykiem
Pod koniec duszenia dodajemy posiekany lubczyk