reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 619]

Karczek gotowany w maggi

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis bardzo łatwy i nawet początkująca osoba da sobie radę, a domowników zaskoczy pyszną domową wędlinką. Mocno uzależnia i znika bardzo szybko:)

Karczek gotowany w maggi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karczek gotowany w maggi

 

  • Składniki:

 

  • 1 kg chudego karczku

 

  • Zalewa

 

  • 2 szklanki przyprawy w płynie maggi

 

  • 2 szklanki wody

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karczek gotowany w maggi
Mięso myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i do wrzącej wkładamy mięso. Po ponownym zagotowaniu gotujemy na małym( minimalnym) ogniu gotujemy godzinę. Jeżeli zalewam nie przykrywa nam mięsa to go co jakiś czas obracamy. Po upływie odpowiedniego czasu mięso wyciągamy, schładzamy i wkładamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego:) Zalewy nie wylewamy- co z nią zrobić podam w kolejny poście:) muszę tylko przygotować zdjęcia Moje uwagi:Nie próbujcie mięska na ciepło, skubiąc tylko skórkę- jest słona, ale po odstaniu i stężeniu w lodówce smakuje wybornie:) Nie polecam jej też osobom, które nie lubią tej przyprawy- a wiem, że są takie. W ogóle wychodzę z założenia, że jeżeli przyprawiam to tylko tym co lubię, dlatego nie znajdziecie u mnie przepisów z oliwą z oliwek,czy kolendry-od obu mnie odrzuca i już:) Można użyć większy kawałek mięsa odpowiednio zwiększając ilość zalewy i czas gotowania, a ten przeliczam w taki sposób- ile wazy mięso to tyle gotuję1kg- 1 godzina 1,2 kg - 1 godz, i 20 minut1,5 kg- 1 godz i 30 minut Mięso lepiej żeby było lekko twarde niż rozgotowane- nie da sie ładnie ukroić i się kruszy. Nie zostawiamy mięsa w zalewie po ugotowaniu zrobi się bardzo słone.
Karczek gotowany w maggi
Etap 1 Mięso lepiej żeby było lekko twarde niż rozgotowane- nie da sie ładnie ukroić i się kruszy.

Tagi:

przyprawy