Sposób przygotowania:
Karczek gotowany w maggi
Mięso myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i do wrzącej wkładamy mięso. Po ponownym zagotowaniu gotujemy na małym( minimalnym) ogniu gotujemy godzinę. Jeżeli zalewam nie przykrywa nam mięsa to go co jakiś czas obracamy. Po upływie odpowiedniego czasu mięso wyciągamy, schładzamy i wkładamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego:) Zalewy nie wylewamy- co z nią zrobić podam w kolejny poście:) muszę tylko przygotować zdjęcia Moje uwagi:Nie próbujcie mięska na ciepło, skubiąc tylko skórkę- jest słona, ale po odstaniu i stężeniu w lodówce smakuje wybornie:) Nie polecam jej też osobom, które nie lubią tej przyprawy- a wiem, że są takie. W ogóle wychodzę z założenia, że jeżeli przyprawiam to tylko tym co lubię, dlatego nie znajdziecie u mnie przepisów z oliwą z oliwek,czy kolendry-od obu mnie odrzuca i już:) Można użyć większy kawałek mięsa odpowiednio zwiększając ilość zalewy i czas gotowania, a ten przeliczam w taki sposób- ile wazy mięso to tyle gotuję1kg- 1 godzina 1,2 kg - 1 godz, i 20 minut1,5 kg- 1 godz i 30 minut Mięso lepiej żeby było lekko twarde niż rozgotowane- nie da sie ładnie ukroić i się kruszy. Nie zostawiamy mięsa w zalewie po ugotowaniu zrobi się bardzo słone.
Ela Dz
edytaha
reanja
Edytko nam bardzo smakuje, ale smak maggi jest wyczuwalny dość mocno, dlatego ostrzegam:)
reanja
hehe, facetom smakuje taki mięsko:)
edytaha
No i dlatego Reniu najpierw plaster na spróbowanie :)
kołczu
Alex_M
reanja
bardzo jestem ciekawa jak i czy będzie smakować:)
Malgorzata72