WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Karkówka peklowana z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka peklowana w wodzie z solą peklowaną przez 3 dni a następnie przyprawiona i upieczona w piekarniku.

Karkówka peklowana z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka peklowana z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Karkówka peklowana z piekarnika

ETAP 1:

Wodę zagotować. W naczyniu szklanym lub kamionkowym lub emaliowanym umieścić sól peklową, listki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i ząbki czosnku pokrojone na plasterki. Wlać zagotowaną wodę i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.

Do zimnej wody włożyć karkówkę. Przykryć i odstawić do lodówki na 3 dni. Co 12 godzin karkówkę przekręcać na drugą stronę.

Po 3 dniach karkówkę wyjąć z zalewy. Przyprawić przyprawą do mięsa. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Na mięsie ułożyć nowe plasterki czosnku. Rękaw zamknąć.

Karkówkę piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyjąć z rękawa i schłodzić w lodówce. Pokroić na plasterki jak wędlinę.

Karkówka peklowana z piekarnika
Karkówka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Karkówka peklowana z piekarnika
Karkówki po peklowaniu przyprawione i zamknięte w rękawie
Karkówka peklowana z piekarnika
Karkówka włożona do wystudzonej wody z solą peklową
Karkówka peklowana z piekarnika
Czosnek i przyprawy zalane zagotowaną wodą