Sposób przygotowania:
Karkówka peklowana z piekarnikaETAP 1:
Wodę zagotować. W naczyniu szklanym lub kamionkowym lub emaliowanym umieścić sól peklową, listki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i ząbki czosnku pokrojone na plasterki. Wlać zagotowaną wodę i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Do zimnej wody włożyć karkówkę. Przykryć i odstawić do lodówki na 3 dni. Co 12 godzin karkówkę przekręcać na drugą stronę.
Po 3 dniach karkówkę wyjąć z zalewy. Przyprawić przyprawą do mięsa. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Na mięsie ułożyć nowe plasterki czosnku. Rękaw zamknąć.
Karkówkę piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyjąć z rękawa i schłodzić w lodówce. Pokroić na plasterki jak wędlinę.