bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Karczek - król polskiego grilla

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Karczek - krol polskiego grilla.

Karczek - król polskiego grilla

Składniki:

Karczek - król polskiego grilla

 

  • karczek w plastrach
  • marynata:
  • 4 łyżki oliwy
  • suszony czosnek
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete ,
  • słodka i ostra papryka
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • sól dla smaku,
  • pieprz dla smaku,

Sposób przygotowania:

Karczek - król polskiego grilla
Umyte i osuszone porcje karczku rozbić tłuczkiem do mięsa (koniecznie drewnianym). Przygotować marynatę. Posmarować marynatą porcje karczku, ułozyc na siebie, przyryc miske folia aspozywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę ale najlepiej na noc, aby mięso nabrało smaku przypraw. Rozpalić ogień na grillu, karczek trzymać na żarze ok. 5 minut z każdej strony, uważając by się ładnie podpiekł, trzeba uważać by się nie spalił. W trakcie pieczenia można co jakiś czas mięso smarować marynatą, aby był bardziej soczysty. Jesli brak grilla mozna karczek usmazyc na patelni. Bedzie rownie smaczny. ja podałam z sosem a'la duńskim, grillowanym oscypkiem i sałatą grecką..

Tagi:

marynaty sosy