Sposób przygotowania:
Karczek pieczony po Staropolsku
Mięso myjemy. Do miseczki przekładamy rozgnieciony czosnek, majeranek, pieprz i sól peklową - mieszamy. Następnie nacieramy mięso roztartymi przyprawami.
Przekładamy karkówkę do naczynia, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Karkówkę osznurowujemy lub przekładamy do siatki.
Do naczynia w którym będziemy piec mięso przesypujemy 1/2 kg soli, układamy na niej mięso i całość przysypujemy pozostałą solą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, wkładamy naczynie z mięsem i pieczemy w termoobiegu przez około 1,5 godziny pod przykryciem.
Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, oczyszczamy z soli (sól będzie brązowa, skamieniała), pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia. (Zimne mięso wkładam na kilak godzin do lodówki - wędlina będzie lepiej się kroić i nie rozpadać)
Przekładamy karkówkę do naczynia, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Karkówkę osznurowujemy lub przekładamy do siatki.
Do naczynia w którym będziemy piec mięso przesypujemy 1/2 kg soli, układamy na niej mięso i całość przysypujemy pozostałą solą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, wkładamy naczynie z mięsem i pieczemy w termoobiegu przez około 1,5 godziny pod przykryciem.
Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, oczyszczamy z soli (sól będzie brązowa, skamieniała), pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia. (Zimne mięso wkładam na kilak godzin do lodówki - wędlina będzie lepiej się kroić i nie rozpadać)