Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Karczek pieczony w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karczek pieczony w winie jest mięsem które zyskuje na swej atrakcyjności. Pieczeń ta w przygotowaniu jest prosta.

Karczek pieczony w winie

Składniki:

Karczek pieczony w winie

 

Sposób przygotowania:

Karczek pieczony w winie
Karczek myjemy, osuszamy, nacieramy pieprzem solą i papryką. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do naczynia żaroodpornego z pokrywą wkładamy mięso, na wierzch nakładamy przeciśnięty czosnek i podlewamy winem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 80-90 minut. na 15 minut przed końcem pieczenia otwieram naczynie i pozwalam przypiec się pieczeni.