Sposób przygotowania:
Bigos staropolskiETAP 1:
Suszone grzyby namaczamy w ciepłej wodzie ok. 30 minut. Po namoczeniu, grzyby gotujemy w tej samej wodzie ok. 5 minut. Grzyby odsączamy i kroimy w cienkie paseczki. Wodę po gotowaniu grzybów odstawiamy na bok. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach masła.Kapustę kiszoną drobno kroimy.
Białą kapustę szatkujemy i sparzamy we wrzącej wodzie, dokładnie odsączamy. Oba rodzaje kapusty zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy do miękkości. Do kapusty dodajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach, mięso pokrojone w kostkę, grzyby wraz z wywarem po gotowaniu, suszone śliwki oraz podsmażoną cebulę. Dolewamy czerwone wino. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Bigos gotujemy na małym ogniu, od czasu do mieszając, około 1 godziny.