Sposób przygotowania:
Karczek pieczony
Karczek umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać nanieść na karkówkę smarując ja z każdej strony. Tak przygotowane mięso włożyć do miski lub innego naczynia, zakryć pokrywką i wstawić do marynowania do lodówki na kilka godzin. Po upływie odpowiedniego czasu karczek włożyć do rękawa do pieczenia, dobrze zawiązać końce i wstawić do pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni a karkówkę piec 80 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby mięso się zrumieniło. Karczek wyłożyć na talerz nie nakłuwając go bo wypłyną wszystkie soki. Tak zostawić do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie zimny dla lepszego krojenia w plastry dobrze jest jeszcze wstawić ją do lodówki. Podawać zamiast wędlin ze sklepu.
gusia1000
zewa
:)
mysza75
zewa
Dzięki, no już po woli trzeba myśleć o Świętach. A karkóweczka jak najbardziej do pieczywka super.
edytaha
zewa
Edytko ta sól to sól 100 % sól kamienna nie jodowana, więc jak dla mnie nie widzę różnicy smakowej. No chyba tylko kolorem bo jest blado różowa.
edytaha
Dzięki Ewciu :)