zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Karczek pieczony

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

pyszna karkówka do chleba zastąpi w 100% sklepowe wędliny

Karczek pieczony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karczek pieczony

 

  • 1 kawałek karkówki ( ok 1,3 kg )
  • Marynata :
  • 1 łyżka różowej soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów
  • 1 płaska łyżka ziół dalmatyńskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Karczek pieczony
Karczek umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać nanieść na karkówkę smarując ja z każdej strony. Tak przygotowane mięso włożyć do miski lub innego naczynia, zakryć pokrywką i wstawić do marynowania do lodówki na kilka godzin. Po upływie odpowiedniego czasu karczek włożyć do rękawa do pieczenia, dobrze zawiązać końce i wstawić do pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni a karkówkę piec 80 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby mięso się zrumieniło. Karczek wyłożyć na talerz nie nakłuwając go bo wypłyną wszystkie soki. Tak zostawić do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie zimny dla lepszego krojenia w plastry dobrze jest jeszcze wstawić ją do lodówki. Podawać zamiast wędlin ze sklepu.
Karczek pieczony
karczek należy najpierw zamarynowac przygotowaną marynatą
Karczek pieczony
po kilku godzinach karczek przełożyć do rękawa do pieczenia
Karczek pieczony
potem karczek upiec wystudzić i podawać do pieczywa