zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Karczek pieczony

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Taki karczek możemy zjeść na świąteczny obiad na ciepło lub na zimno do pieczywa zamiast sklepowych wędlin.

Karczek pieczony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek pieczony

 

  • 1,5 kg karkówki ( bez kości )
  • Marynata :
  • 2 łyżeczki granulowanej cebulki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli zmiękczającej do mięsa
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu

Sposób przygotowania:

Karczek pieczony
Karczek umyj i osusz. Składniki marynaty umieść w miseczce, wymieszaj dokładnie. Marynatą pokryj mięso i umieść karkówkę w woreczku ( najlepiej ze struną ), zamknij woreczek i włóż go do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia wyłóż mięso do formy i piecz przez 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po upieczeniu wyłóż karczek na talerz i jeśli chcesz spożyć na ciepło to zostaw je na 15 minut, bo jeśli będziesz kroić od razu wszystkie soki uciekną. A tak będzie soczyste i nie będzie suche. Można karczek wystudzić, schłodzić i podawać do pieczywa.
Karczek pieczony
Etap Przygotuj mięso i marynatę oraz woreczek
Karczek pieczony
Etap 2 Zamarynowane mięso włóż do woreczka i odłóż do lodówki
Karczek pieczony
Etap 3 Potem mięso przełóz do formy do pieczenia
Karczek pieczony
Etap 4 Piecz w 150 stopniach przez dwie i pół godziny