Sposób przygotowania:
Karczek pieczony w towarzystwie lubczyku
Karczek myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy na pół. Karczek nacinamy ostrym nożem, w małe nacięcia wkładamy ząbki czosnku. Następnie ze wszystkich stron nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i 5 łyżek wody mieszamy ( gdy mięso puści sok wówczas otrzymamy galaretkę). Do naczynia wkładamy karkówkę, wierzch obsypujemy czosnkiem granulowanym. Wokół karkówki układamy gałązki lubczyku. Przykrywamy naczynie pokrywą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C na 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180-190C i w takiej pieczemy mięso przez ponad 1 godzinę, aż będzie miękkie. Ostygniętą karkówkę kroimy w plastry i podajemy jako wędlinę do chleba.
Ela Dz