WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Karczek pieczony w mleku i cebuli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karczek natarty przyprawami i ziołami i zalany mlekiem oraz obłożony cebulą, a po zamarynowaniu upieczony w piekarniku.

Karczek pieczony w mleku i cebuli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karczek pieczony w mleku i cebuli

 

Sposób przygotowania:

Karczek pieczony w mleku i cebuli

ETAP 1:

Mięso wieprzowe umyć i osuszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Natrzeć ze wszystkich stron solą, przyprawą do wieprzowiny i roztartymi ziołami prowansalskimi. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Ułożyć ją dookoła mięsa. Następnie wlać mleko. Powinno sięgać do połowy mięsa. Naczynie przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia naczynie z mięsem wstawić do piekarnika i upiec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do wystudzenia, a następnie wyjąć z zalewy i schłodzić w lodówce.

Karczek pieczony w mleku i cebuli
Karczek po upieczeniu i wyęciu z mleczne zalewy
Karczek pieczony w mleku i cebuli
Karczek po upieczeniu i wyęciu z piekarnika
Karczek pieczony w mleku i cebuli
Karczek przyprawiony, zalany mlekiem i cebulą