kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Karczek w musztardzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Karczek w marynacie musztardowo - ziołowej jest bardzo aromatyczny i pyszny. Często przygotowuję go na niedzielny obiad.

Karczek w musztardzie

Składniki:

Karczek w musztardzie

 

  • 70-80 dag karkówki
  • 1 cebula
  • 0,5 l bulionu

 

  • marynata
  • 3 łyżki musztardy dowolnej
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Karczek w musztardzie
1. Karczek pokroić na plastry grubości około 1 cm. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią kawałki mięsa. Dodać pokrojoną w krążki cebulę. Całość odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

2. Kawałki mięsa ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać bulionem mięsnym (0,5 l). Mięso piec w temperaturze 200 stopni przez 60-70 minut. Podawać z ziemniakami i surówką.