Sposób przygotowania:
Karkówka w ajwarze i pomidorach
Karkówkę dokładnie myjemy i kroimy na 1,5 cm plastry. Układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy przyprawą do duszonych mięs, sola i rozgniecionym w moździerzu czarnym pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę w słupki. Warzywa układamy na mięsie. Ajwar mieszamy z krojonymi pomidorami i wodą. Zalewamy całość w naczyniu.
Pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 20 minut w 190*C.
Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso i delikatnie obrócić na drugą stronę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę w słupki. Warzywa układamy na mięsie. Ajwar mieszamy z krojonymi pomidorami i wodą. Zalewamy całość w naczyniu.
Pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 20 minut w 190*C.
Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso i delikatnie obrócić na drugą stronę.