ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Karkówka nadziana chili i suszoną śliwką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczony karczek sprawdzi się świetnie na obiad ale doskonale też pasuje na kanapce.

Karkówka nadziana chili i suszoną śliwką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka nadziana chili i suszoną śliwką

 

  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • 2 ostre papryczki (chili, fresno, cayenne)
  • łyżka majeranku
  • 150-200 g suszonych sliwek kalifornijskich
  • przyprawy: kolendra, jałowiec, sól, pieprz, słodka papryka (ilość wg uznania - nie za dużo)
  • ok 5 łyżek oleju
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Karkówka nadziana chili i suszoną śliwką
Oczyszczone mięso osuszam ręcznikiem papierowym. W większym naczyniu mieszam olej z przyprawami. W mięsie robię nacięcie i wpycham śliwki z posiekanymi papryczkami. Całość wkładam do przygotowanej wcześniej marynaty. Trzymam w przyprawach około 6 godzin po czym przekładam do rękawa i piekę ok 80 minut w temp 170 stopni.
Karkówka nadziana chili i suszoną śliwką
Czasami zrobię sos i jest na obiad z ziemniaczkami