BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Karkówka w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiejsza moja propozycja na karkówkę jest tak pyszna , że na jednej porcji się nie skończy, następnym razem zaraz zrobię podwójną porcję. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a warzywa są tak smaczne że nie można się im oprzeć. Polecam .

Karkówka w warzywach Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Karkówka w warzywach

 

  • karkówka około 1 kg,
  • pieczarki 300 g,
  • cebule większe 3,
  • papryki czerwone 2,
  • ogórki kiszone 3 większe,
  • sól , pieprz mielony, papryka słodka, przyprawa do wieprzowiny,
  • Sos;
  • sos sojowy 3 -4 łyżki,
  • ocet winny 2 łyżki,
  • woda zimna 1/3 szkl,
  • przecier pomidorowy 2 duże łyżki,
  • ząbki czosnku 3,
  • miód płynny 2 łyżki ,
  • musztarda 1 duża łyżka,
  • sól, pieprz mielony papryka słodka, czosnek granulowany 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Karkówka w warzywach
Przygotowanie składników.

Karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski posypujemy przyprawami, mieszamy tak żeby mięso było całe w przyprawach i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny. W między czasie przygotowujemy składniki. 

Cebulę po obraniu kroimy na pół i w piórka, pieczarki po oczyszczeniu kroimy w talarki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i po oczyszczeniu kroimy w kostkę, również ogórki kiszone kroimy w kostkę. Składniki sosu mieszamy ze sobą do połączenia.

Mięso po wyjęciu obtaczamy w mące. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obydwu stron po kilka minut. Po podsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso nakładamy pokrojoną cebulę. Na cebulę pokrojone pieczarki.

Wodę wlewamy na patelnię z pieczenia mięsa, opłukać i wylać na pieczarki. Następną warstwą jest pokrojona papryka. Na paprykę rozkładamy pokrojone ogórki. Całość zalewamy sosem, przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.

Tak około 20 - 30 minut przed końcem pieczenia pokrywę zdjąć i dopiekać bez przykrycia. Mięsko po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika można podawać.

Smacznego.
Karkówka w warzywach
Przygotowanie składników. Karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, myjemy i osuszamy
Karkówka w warzywach
Wkładamy do miski ,posypujemy przyprawami , mieszamy tak żeby mięso było całe w przyprawach i odkładamy do lodówki na 3 -4 godziny
Karkówka w warzywach
W między czasie przygotowujemy składniki; cebulę po obraniu kroimy na pół i w piórka, pieczarki po oczyszczeniu kroimy w talarki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i po oczyszczeniu kroimy w kostkę, również ogórki kiszone kroimy w kostkę. Składniki sosu mieszamy ze sobą do połączenia
Karkówka w warzywach
Mięso po wyjęciu obtaczamy w mące .Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obydwu stron po kilka minut
Karkówka w warzywach
Po podsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego
Karkówka w warzywach
Na mięso nakładamy pokrojoną cebulę
Karkówka w warzywach
Na cebulę pokrojone pieczarki. Wodę wlewamy na patelnię z pieczenia mięsa, opłukać i wylać na pieczarki
Karkówka w warzywach
Następną warstwą jest pokrojona papryka. Na paprykę rozkładamy pokrojone ogórki.
Karkówka w warzywach
Całość zalewamy sosem , przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny. Tak około 20 - 30 minut przed końcem pieczenia pokrywę zdjąć i dopiekać bez przykrycia
Karkówka w warzywach
Mięsko po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Karkówka w warzywach
Gotowe do podania