WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Karkówka duszona w papryce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka pokrojona w kawałki, duszona z czerwoną papryką i cebulą w sosie z dodatkiem śmietany kremówki.

Karkówka duszona w papryce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka duszona w papryce

 

  • ok. 1,5kg karkówki
  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • kilka łyżek śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • listek laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w papryce

ETAP 1:

Karkówkę pokroić mniej więcej w kostkę i wymieszać z około łyżką przyprawy do mięsa. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wyłożyć mięso. Obsmażyć i przełożyć do garnka. Na patelni po mięsie zeszklić cebulę wcześniej obraną i pokrojoną w kosteczkę. Również przełożyć do garnka.

Papryki oczyścić z nasion, pokroić na małe kawałki i dodać do mięsa. Mięso zalać wodą. Dodać listek, ziele angielskie i doprowadzić do zagotowania. Dusić na małym ogniu, aż karkówka zmięknie. Dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić, aż mięso będzie mięciutkie.

Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Karkówka duszona w papryce
Karkówka po uduszeniu w sosie z papryką i cebulą
Karkówka duszona w papryce
Śmietana kremówka dodana do duszącej się karkówki
Karkówka duszona w papryce
Pokrojona na kawałki papryka dodana do mięsa
Karkówka duszona w papryce
Mięso przyprawione włożone na patelnię na rozgrzany olej