kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1233]

Karkówka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna pieczona karkówka. Świetnie pasuje do obiadu, a cieniutko pokrojona jako wędlina na kanapki. Polecam.

Karkówka pieczona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka pieczona

 

  • 90 dag chudej karkówki
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • brytfanka

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona
Do miseczki wkładamy składniki marynaty i mieszamy. Mięso myjemy i odsączamy z wody, przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy z wody. Mięso wkładamy do miski i polewamy marynaty, nacieramy mięso z każdej strony. Odstawiamy na 1 godzinę.

Po tym czasie wkładamy mięso do brytfanki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 20 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia.
Karkówka pieczona
Umyte mięso przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.
Karkówka pieczona
Składniki marynaty wkładamy do miski i mieszamy.
Karkówka pieczona
Umyte i osuszone mięso nacieramy marynatą.
Karkówka pieczona
Zamarynowane mięso przekładamy do brytfanki.