WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1709]

Karkówka pieczona w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka pieczona w całości w rękawie do pieczenia z cebulą i przyprawami. Jest idealna zarówno na gorąco na obiad jak i na zimno na kanapki.

Karkówka pieczona w rękawie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka pieczona w rękawie

 

  • karkówka wieprzowa o wadze 1,4kg
  • sól
  • pieprz czarny
  • czosnek granulowany
  • przyprawa pikantna do grilla
  • cebula
  • olej

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w rękawie

ETAP 1:

Karkówkę umyć i ułożyć na talerzu lub w misce. Posmarować ją olejem np. za pomocą silikonowego pędzelka. Następnie obsypać dość obficie przyprawami: solą, pieprzem czarnym mielonym, czosnkiem granulowanym i pikantną przyprawą do karkówki z grilla.

Karkówkę przełożyć do rękawa do pieczenia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulą obsypać mięso. Rękaw zawiązać i wstawić karkówkę najlepiej na całą noc do lodówki do zamarynowania.

Następnego dnia upiec ją w piekarniku. Piec 1,40 h w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw i przypiec karkówkę z wierzchu.

Po upieczeniu pokroić w plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.

Karkówka pieczona w rękawie
Karkówka po upieczeniu i rozcięciu rękawa do pieczenia
Karkówka pieczona w rękawie
Karkówka obsypana przyprawami zamknięta z cebulą w rękawie do pieczenia
Karkówka pieczona w rękawie
Karkówka surowa obsypana przyprawami przed włożeniem do rękawa
Karkówka pieczona w rękawie
Propozycja podania karkówki z pieczonymi ziemniakami i sałatką