aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Karkówka pieczona w czosnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Niezwykle soczysta, aromatyczna karkówka pieczona w towarzystwie czosnku. Naturalny sos który powstał przy jej pieczeniu wykorzystałam do polania mięsa.

Karkówka pieczona w czosnku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka pieczona w czosnku

 

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w czosnku
Karkówkę kroimy na kotlety i lekko rozbijamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim plastry karkówki. Posypujemy je z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Polewamy kilkoma kroplami oleju i delikatnie wcieramy w mięso olej i przyprawy. Odstawiamy na 20 minut.

Obieramy ząbki czosnku i każdy kroimy na pół. Na plastrach mięsa układamy połówki czosnku.

Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 140 C i pieczemy mięso przez 40-50 minut.

Upieczone mięso podajemy z ziemniakami, wierzch polewamy powstałym podczas pieczenia sosem. 
Karkówka pieczona w czosnku
Pokrojoną w plastry karkówkę przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
Karkówka pieczona w czosnku
Na wierzchu układamy połówki ząbków czosnku.
Karkówka pieczona w czosnku
Mięso pieczemy przez około 1 godzinę pod przykryciem.

Tagi:

karczek mięso