Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona w czosnku
Karkówkę kroimy na kotlety i lekko rozbijamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim plastry karkówki. Posypujemy je z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Polewamy kilkoma kroplami oleju i delikatnie wcieramy w mięso olej i przyprawy. Odstawiamy na 20 minut.
Obieramy ząbki czosnku i każdy kroimy na pół. Na plastrach mięsa układamy połówki czosnku.
Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 140 C i pieczemy mięso przez 40-50 minut.
Upieczone mięso podajemy z ziemniakami, wierzch polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.
Obieramy ząbki czosnku i każdy kroimy na pół. Na plastrach mięsa układamy połówki czosnku.
Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 140 C i pieczemy mięso przez 40-50 minut.
Upieczone mięso podajemy z ziemniakami, wierzch polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.