LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Karkówka pieczona 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięciutka, soczysta o słodkim posmaku.

Karkówka pieczona 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka pieczona 5

 

  • karkówka wieprzowa ok. 40 dag
  • cebula 1
  • maggi 1 łyżka
  • cukier 2 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • keczup 2 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • sos sojowy
  • Vegeta

 

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona 5
Mięso umyć, osuszyć, obficie posypać Vegetą, odstawić (najlepiej na noc). Pokroić w plastry o grubości 1 cm. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w plastry i przełożyć nimi mięso. Przygotować zalewę z cukru, maggi, soku z cytryny, keczupu, wody i sosu sojowego. Zalać mięso z cebulą. Przykryć. Odstawić na jakiś czas, by przeszło. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 45 min. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Karkówka pieczona 5
Krojenie karkówki w Vegecie w grube plastry.
Karkówka pieczona 5
Przekładanie plastrów karkówki plastrami cebuli.
Karkówka pieczona 5
Przygotowanie zalewy do karkówki pieczonej.
Karkówka pieczona 5
Polanie zalewą przełożonej cebulą karkówki.