Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Karkówka pieczona pomidorowo-musztardowa:

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, pieczona karkówka idealnie sprawdzi się na gorąco na obiad, lub na zimno, jako domowa wędlina.

Karkówka pieczona pomidorowo-musztardowa:

Składniki:

Karkówka pieczona pomidorowo-musztardowa:

Mięso:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości

Marynata:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona pomidorowo-musztardowa:
1. Koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszać z musztardą w misce.

2. Dodać pozostałe składniki marynaty. Dokładnie wymieszać.

3. Na wierzchu mięsa zrobić niewielkie nacięcia. Mięso wrzucić do marynaty i dokładnie nią natrzeć.

4. Naczynie z mięsem owinąć w folię spożywczą. Marynować przez noc.

5. Na drugi dzień mięso piec w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny od czasu do czasu polewając wytwarzającym się sokiem.

Życzę smacznego!