BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1472]

Karkówka pieczona w soli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez przypraw tylko czosnek ,musztarda no i sól. Karkówka wyszła bardzo smaczna, a polana sosem smakuje wybornie.

Karkówka pieczona w soli Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Karkówka pieczona w soli

 

  • Karkówka 2,5 kg,
  • sól 1 kg,
  • czosnek 2 - 3 ząbki,
  • musztarda 1 słoik,

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w soli
Karkówkę myjemy, osuszamy. Następnie nakłuwamy nożem wkładając w nakłute miejsce kawałki czosnku. Całą karkówkę dookoła nacieramy musztardą.

Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia wsypujemy sól na wysokość 2,5 - 3 cm. Na soli układamy przygotowaną karkówkę. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 - 180 stopni.

Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa - na 1 kg. mięsa godzina pieczenia. Tak więc jeżeli mamy 2 kg. mięsa to pieczemy 2 godziny.

Po upieczeniu mięso kroimy w plastry, podajemy z ulubionym sosem.

Rada;

Gdyby z wierzchu mięso mocno się spiekło nakrywamy folią aluminiową.
Karkówka pieczona w soli
Karkówka po upieczeniu pokrojona w plastry
Karkówka pieczona w soli
Karkówkę myjemy , osuszamy i nakłuwamy nożem wkładając kawałki czosnku
Karkówka pieczona w soli
Karkówkę całą dookoła nacieramy musztardą
Karkówka pieczona w soli
Do brytfanki wsypujemy soli na grubość około 2,5 - 3 cm u mnie wyszło 1 kg. soli
Karkówka pieczona w soli
Na sól układamy przygotowana karkówkę
Karkówka pieczona w soli
Pieczemy w zależności od wagi na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia, pieczemy w temperaturze 170 do 180 stopni