Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona w soli
Karkówkę myjemy, osuszamy. Następnie nakłuwamy nożem wkładając w nakłute miejsce kawałki czosnku. Całą karkówkę dookoła nacieramy musztardą.
Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia wsypujemy sól na wysokość 2,5 - 3 cm. Na soli układamy przygotowaną karkówkę. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 - 180 stopni.
Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa - na 1 kg. mięsa godzina pieczenia. Tak więc jeżeli mamy 2 kg. mięsa to pieczemy 2 godziny.
Po upieczeniu mięso kroimy w plastry, podajemy z ulubionym sosem.
Rada;
Gdyby z wierzchu mięso mocno się spiekło nakrywamy folią aluminiową.
Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia wsypujemy sól na wysokość 2,5 - 3 cm. Na soli układamy przygotowaną karkówkę. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 - 180 stopni.
Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa - na 1 kg. mięsa godzina pieczenia. Tak więc jeżeli mamy 2 kg. mięsa to pieczemy 2 godziny.
Po upieczeniu mięso kroimy w plastry, podajemy z ulubionym sosem.
Rada;
Gdyby z wierzchu mięso mocno się spiekło nakrywamy folią aluminiową.
lukrowanepierniczki
BozenaMatuszczyk
Dziękuję , już nic nie zostało ,ale karkówka tak przygotowana jest pyszna.;)