kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1069]

Karkówka pieczona z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na soczystą i aromatyczną karkówkę pieczoną z marchewką i cebulą. Podajemy na obiad z ziemniakami. Polecam.

Karkówka pieczona z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka pieczona z marchewką

 

  • 70 dag karkówki
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki przyprawy do mięsa
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona z marchewką
Karkówkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przekładamy do miseczki i wsypujemy przyprawę do mięsa, mieszamy. Mięso przekładamy do miski i posypujemy przyprawą, dokładnie obtaczamy z każdej strony.

Odstawiamy na 2 godziny.

W międzyczasie obieramy cebulę i marchewki. Cebulę kroimy na mniejsze części, a marchewki myjemy i kroimy w talarki.

Do brytfanki przekładamy pokrojone warzywa i układamy na nich karkówkę, przykrywamy brytfankę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez1 godzinę. Po tym czasie zlewamy wytworzony płyn i jeszcze dopiekamy mięso przez 30 minut bez przykrycia.

Sos:

Do garnka wlewamy wodę, płyn od pieczenia z cebulą ( bez marchewki ), zagotowujemy. W 1/4 szklanki wody rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka, zagotowujemy.

Na talerzu układamy pokrojoną karkówkę, obok kładziemy marchewkę i polewamy mięso przygotowanym sosem.
Karkówka pieczona z marchewką
Umytą karkówkę kładziemy na papierowy ręcznik i wycieramy.
Karkówka pieczona z marchewką
Obrany z łusek czosnek kroimy na bardzo drobno.
Karkówka pieczona z marchewką
Obraną i umytą marchewkę kroimy w talarki, cebulę
Karkówka pieczona z marchewką
Obtoczone w przyprawie mięso kładziemy na pokrojone warzywa.