WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Karkówka pieczona w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka marynowana w ketchupie i musztardzie pieczona w kapuście kiszonej z dodatkiem cebuli. Podana z pieczonymi ziemniakami stanowi bardzo fajne danie.

Karkówka pieczona w kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka pieczona w kapuście

 

  • ok. 700 g kapusty kiszonej
  • ok. 1 kg karkówki
  • ok. 4-5 łyżek ketchupu pikantnego
  • ok. 80 g musztardy sarepskiej
  • 1 duża cebula
  • 200 ml przecieru pomidorowego w kartonie
  • majeranek
  • papryka słodka w proszku

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w kapuście

ETAP 1:

Karkówkę pokroić w plastry. Wymieszać ją z ketchupem, musztardą, majerankiem i papryką. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie kapustę kiszoną pokroić i włożyć do rękawa do pieczenia. Rozłożyć równo na dnie.

Kapustę można wypłukać jeśli ktoś woli mniej kwaśne potrawy. Na kapuście ułożyć plastry mięsa.

Na mięsie rozłożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Rękaw zamknąć, włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić o piekarnika. Piec godzinę w temp. 180 stopni.

Po tym czasie rozciąć rękaw, polać wszystko przecierem pomidorowym, trochę przemieszać i piec jeszcze ok. 40 min. Podawać na gorąco np. z pieczonymi ziemniakami.

Karkówka pieczona w kapuście
Karkówka upieczona na kapuście po wyjęciu z piekarnika
Karkówka pieczona w kapuście
Karkówka zamarynowana w ketchupie i musztardzie zapakowana w rękaw do pieczenia
Karkówka pieczona w kapuście
Karkówka zamarynowana ułożona na kapuście posypana cebulą
Karkówka pieczona w kapuście
Karkówka zamarynowana w ketchupie i musztardzie