Sposób przygotowania:
Domowe tortille kurczakiem i warzywamiTortille:
Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, wlać olej oraz wodę.
ETAP 2:
Wrobić gładkie, jednolite ciasto.
Pozostawić je pod przykryciem na 15 min aby odpoczęło.
ETAP 3:
Z ciasta zrobić walec, podzielić je na kawałki ( u mnie 8, smażone na patelni o średnicy 28 cm)
Każdy kawałek ciasta rozwałkować , starając się utworzyć koło wymiarami dopasowane do posiadanej patelni.
ETAP 4:
Placki smażyć na rozgrzanej suchej patelni do momentu powstawania bąbli, na rumiano z każdej strony.
ETAP 5:
Usmażone trzymać pod przykryciem aby nie stwardniały.
ETAP 6:
Dodatki:Mięso umyć, osuszyć, każdy filet skopić olejem oraz oprószyć przyprawami z obu stron. Najlepiej przygotować kurczaka wieczorem aby przeszedł przyprawami.
Mięso grillować na rumiano z obu stron.
ETAP 7:
Kurczaka pokroić w paski,odsączoną mozzarellę oraz pomidory pokroić w plastry, cebulę w piórka.
ETAP 8:
Na każdym placku tortilli ułożyć po parę pasków kurczaka,plastrów mozzarelli, pomidorów oraz cebuli.
Posypać obficie roszponką oraz polać sosem czosnkowym i ketchupem.
ETAP 9:
Zwinąć tortillę zakładając najpierw dół na składniki a następnie jeden z boków, zrolować.
Tortillę można spiąć wykałaczką oraz podgrzać chwilę na grillu.
SylaUla
Martyna12
Dziękuję :) Domowe są nie zastąpione :)