Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z marchewką
Wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić.
W rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować.
Do masy dodać jeszcze startej marchewki, majeranek, kaszę manną, kucharka, paprykę ostrą i słodką, cząber i ponownie wszystko blenderem zmiksować, na koniec dodać na sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę.
Formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić.
Pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie.
W rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować.
Do masy dodać jeszcze startej marchewki, majeranek, kaszę manną, kucharka, paprykę ostrą i słodką, cząber i ponownie wszystko blenderem zmiksować, na koniec dodać na sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę.
Formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić.
Pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie.
SylaUla