ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Pasztet drobiowy z marchewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe pasztety są najlepsze, wiemy co mają w składzie bez zbędnych dziwnych dodatków, można robić przeróżne smaki, również zamrażać po upieczeniu.

Pasztet drobiowy z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet drobiowy z marchewką

 

  • z rosołu: 2 uda, skrzydełka, skóry,
  • wątróbka z kurczaka 1 kg,
  • cebula 3 sztuki,
  • smalec 1/2 kostki,
  • mąka do obtaczania wątróbki - ile potrzeba,
  • jajka 4 sztuki,
  • rosół 2 szklanki,
  • bułka moczona w wodzie 1 duża,
  • marchew starta na tarce do ziemniaków 2 duże,
  • kasza manna 10 łyżek,
  • kucharek 1 łyżka,
  • majeranek 2 łyżki,
  • cząber 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 2 łyżeczki,
  • papryka chili 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z marchewką
Wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić.

W rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować.

Do masy dodać jeszcze startej marchewki, majeranek, kaszę manną, kucharka, paprykę ostrą i słodką, cząber i ponownie wszystko blenderem zmiksować, na koniec dodać na sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę.

Formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić.

Pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie.
Pasztet drobiowy z marchewką
Można zmielić w maszynce do mięsa ale blenderem jest szybciej.
Pasztet drobiowy z marchewką
Przyprawy smakowe mozna dodac jakie się lubi.
Pasztet drobiowy z marchewką
Do pieczenia pasztetu dobrze dodać naczynie z wodą.
Pasztet drobiowy z marchewką
Pasztet bardzo lekko się smaruje na pieczywie.

Tagi:

pasztet