Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Karkówka pieczona z musztardą i miodem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Tak przygotowane mięso świetnie smakuje na ciepło na obiad i na zimno jako domowa wędlina na kanapki.

Karkówka pieczona z musztardą i miodem

Składniki:

Karkówka pieczona z musztardą i miodem

 

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona z musztardą i miodem

Przygotowanie mięsa:

Karkówka pieczona z musztardą i miodem
Karkówka wieprzowa z wciśniętymi ząbkami czosnku

Umyte i osuszone na papierowym ręczniku mięso ponacinać nożem. Natrzeć z obu stron solą i pieprzem i wcisnąć przekrojone na połowy obrane ząbki czosnku.

Przygotowanie marynaty:

Karkówka pieczona z musztardą i miodem
Marynata do mięsa na bazie miodu i musztardy

Składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Pieczenie mięsa:

Karkówka pieczona z musztardą i miodem
Karkówka wieprzowa w marynacie obłożona cebulką

Wrzucić karkówkę, natrzeć marynatą. Pod spodem i na wierzchu mięsa poukładać talarki z cebulki. Owinąć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.

Piec na blasze wyłożonej folią aluminiową przez około 2 godziny w 180 stopniach. Smacznego!