Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ryż z truskawkami i mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 290
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny ryż z truskawkami i mascarpone to dokonała propozycja na zdrowy deser, pożywne śniadanie lub lekką kolację.

Ryż z truskawkami i mascarpone

Składniki:

Ryż z truskawkami i mascarpone

2 porcje:

  • 300-450g ugotowanego ryżu
  • 200g truskawek
  • 2 łyżki serka mascarpone

Opcjonalnie:

  • odrobina miodu lub kawałek banana - jeśli truskawki nie są zbyt słodkie

Sposób przygotowania:

Ryż z truskawkami i mascarpone

Ryż:

Ryż z truskawkami i mascarpone
Można użyć ryżu, który pozostał z obiadu.

Ugotowany ryż powinien być ciepły, ale można też przygotować danie na zimno.

Sos i podanie:

Ryż z truskawkami i mascarpone
Tak przygotowany ryż świetnie smakuje na ciepło lub po ostudzeniu, polany sosem lub z nim wymieszany.

Umyte truskawki bez szypułek oraz serek mascarpone należy zblendować na jednolitą konsystencję.
Jak truskawki nie są zbyt słodkie to można dodać odrobinę miodu lub banana.
Następnie całość połączyć z ciepłym ryżem (może też być zimny) lub ryż przełożyć do miseczek i dopiero potem polać przygotowanym sosem.