Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 390
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na packi ziemniaczane z pieczarkami, które są naprawdę smaczne i mega chrupiące. W moim domu sprawdziły się niejednokrotnie!

Chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami

Składniki:

Chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami

Około 17 większych sztuk:

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami

Przygotowanie składników:

Chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami
Ziemniaki i pieczraki powinny być starte na większych oczkach tarki.

Obrane oraz umyte ziemniaki wraz z pieczarkami zetrzeć na większych oczkach tarki.
Cebulę i czosnek posiekać.

Masa:

Chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami
Masę najlepiej doprawić według własnego smaku.

Do ziemniaków, pieczarek, cebuli i czosnku należy dodać jajka oraz mąkę pszenną.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Masę doprawić według własnego smaku.

Smażenie:

Chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami
Placuszki powinny być zarumienione z obu stron.

Na patelni należy rozgrzać tłuszcz.
Placki smażyć z obu stron na średnim ogniu - na rumiano.

Podanie:

Chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami
Gotowe placki można również później odgrzać.

Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami lub w wersji solo.