Sposób przygotowania:
Karkówka po cygańsku z lubczykiem
Karkówkę kroimy na 1 cm plastry. Doprawiamy przyprawą do karkówki i przyprawą do mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie każdy plaster obtaczamy w mące i przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę.
Gdy warzywa zmiękną układamy na nich mięso.
Na patelnię po smażeniu karkówki wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: lubczyk, czosnek, ostrą paprykę. Zalewę przelewamy do garnka na mięso. Dokładamy kostkę rosołową i świeżo posiekana natkę pietruszki. Całość delikatnie mieszamy.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy płyn nam wyparuje możemy mięso podlać odrobiną wody.
Podajemy z ugotowana kaszą gryczaną.
Po tym czasie każdy plaster obtaczamy w mące i przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę.
Gdy warzywa zmiękną układamy na nich mięso.
Na patelnię po smażeniu karkówki wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: lubczyk, czosnek, ostrą paprykę. Zalewę przelewamy do garnka na mięso. Dokładamy kostkę rosołową i świeżo posiekana natkę pietruszki. Całość delikatnie mieszamy.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy płyn nam wyparuje możemy mięso podlać odrobiną wody.
Podajemy z ugotowana kaszą gryczaną.