VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Karkówka po cygańsku z lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozpływająca się w ustach, delikatna i aromatyczna karkówka z rozgotowaną cebulką i papryką. Obiad idealny z dodatkiem kaszy gryczanej.

Karkówka po cygańsku z lubczykiem

Składniki:

Karkówka po cygańsku z lubczykiem

 

  • 600 g karkówki
  • Przyprawa do karkówki
  • Przyprawa do mięsa
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyżki natki pietruszki (świeżej)
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki łagodnego keczupu
  • Czosnek granulowany
  • Ostra papryka
  • Liść lubczyku
  • Mąka do obtoczenia
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówka po cygańsku z lubczykiem
Karkówkę kroimy na 1 cm plastry. Doprawiamy przyprawą do karkówki i przyprawą do mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie każdy plaster obtaczamy w mące i przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę.

Gdy warzywa zmiękną układamy na nich mięso.

Na patelnię po smażeniu karkówki wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: lubczyk, czosnek, ostrą paprykę. Zalewę przelewamy do garnka na mięso. Dokładamy kostkę rosołową i świeżo posiekana natkę pietruszki. Całość delikatnie mieszamy.

Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy płyn nam wyparuje możemy mięso podlać odrobiną wody.

Podajemy z ugotowana kaszą gryczaną.