dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Karkówka po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zapiekana karkówka na ostro.

Karkówka po cygańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka po cygańsku

 

  • 1/2 kg karkówki
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól pieprz
  • olej
  • Zalewa:
  • 1 szkl wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 łyż ostrego keczupu
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyż octu 10%
  • 1 łyż musztardy czosnkowej

 

Sposób przygotowania:

Karkówka po cygańsku
Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażmy z obu stron na złoty kolor. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego tłuszczem). Wodę zagotowujemy z pozostałymi składnikami zalewy. Gotową zalewą pokrywamy mięso. Całość zapiekamy ok 30 minut w 180 stopniach. Smacznego.
Karkówka po cygańsku
Mięso oczyszczamy i kroimy w zgrabne kawałlki.
Karkówka po cygańsku
Opanierowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Karkówka po cygańsku
Karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym.
Karkówka po cygańsku
Wszystkie składniki zalewy łączymy i zagotowujemy.