marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Karkówka w pięciu smakach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sezon grillowy nadal panuje, a więc kombinujemy z różnymi smakami od słodko-kwaśnych do całkiem pikantnych. Karkówka z przyprawą orientalną "Pięć smaków" będzie dobrym pomysłem na danie z grilla.

Karkówka w pięciu smakach

Składniki:

Karkówka w pięciu smakach

 

  • 1 kg. karkówki wieprzowej,
  • przyprawa "Pięć smaków",
  • Na marynatę:
  • słoik sosu śliwkowego do dań chińskich,
  • 5-6 łyżek miodu płynnego, np. wielokwiatowego,
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub vineagrete,
  • sok z dwóch limonek,
  • tacki aluminiowe,
  • węgiel drzewny.

Sposób przygotowania:

Karkówka w pięciu smakach
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na średnio grube plastry oraz natrzeć przyprawą chińską oraz sporządzić marynatę z miodu, oliwy z oliwek, soku z limonki oraz sosu śliwkowego. Plastry mięsa włożyć do misy z marynatą i obtoczyć z obu stron, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin.

Grilla rozpalić na pół godziny przed pieczeniem za pomocą węgla drzewnego lub nastawić piekarnik z funkcją "grill", mięso po wyjęciu ułożyć na tackach grillowych i ułożyć na ruszcie. Opiekać przez 25-30 min. Potem zdjąć szczypcami prosto na talerzyki turystyczne i spożywać z pieczywem i surówką.

grill