bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Karkówka w słodko-pikantnej marynacie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Karkówkę przyrządziłam na szybki obiad, wyszła bardzo smaczna i soczysta. Podałam ją z opiekanymi ziemniakami i surówką.

Karkówka w słodko-pikantnej marynacie

Składniki:

Karkówka w słodko-pikantnej marynacie

 

  • 4 plastry karkówki
  • Marynata:
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki ziaren czarnuszki
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Karkówka w słodko-pikantnej marynacie
Do miski wlewamy olej, dodajemy pozostałe składniki marynaty, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy plastry karkówki, mieszamy żeby mięso było pokryte marynatą.

Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.