Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie własnym
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Rozbijamy tłuczkiem aby były dość cienkie ( wtedy mięso szybciej nam się ugotuje). W garnku przygotowujemy rosół- wlewamy pół garnka wody, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i jedną kostkę rosołową( jakąkolwiek chcemy-ja użyłam tutaj akurat kostki wołowej). Zagotowujemy rosół. Przygotowujemy teraz mięso. Obtaczamy kawałki kolejno w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy mięso nam się podsmaży to wrzucamy do garnka z rosołem. Na końcu smażymy pokrojoną w piórka cebulę i także wrzucamy do garnka. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie już miękkie to zaprawiamy sos śmietaną i zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.