asiula21

asiula21

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Karkówka w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos może być podany np. z ziemniakami, ogórkiem konserwowym lub burakami z cebulą.

Karkówka w sosie własnym

Składniki:

Karkówka w sosie własnym

 

  • 0,5 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • odrobina mąki do zagęszczenia
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka angielskie
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz wedle uznania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie własnym
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Rozbijamy tłuczkiem aby były dość cienkie ( wtedy mięso szybciej nam się ugotuje). W garnku przygotowujemy rosół- wlewamy pół garnka wody, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i jedną kostkę rosołową( jakąkolwiek chcemy-ja użyłam tutaj akurat kostki wołowej). Zagotowujemy rosół. Przygotowujemy teraz mięso. Obtaczamy kawałki kolejno w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy mięso nam się podsmaży to wrzucamy do garnka z rosołem. Na końcu smażymy pokrojoną w piórka cebulę i także wrzucamy do garnka. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie już miękkie to zaprawiamy sos śmietaną i zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.