pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Karkówka wieprzowa piekielnie ostra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

świetna z dodatkiem łagodzącego sosu - czosnkowego lub tzatziki

Karkówka wieprzowa piekielnie ostra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka wieprzowa piekielnie ostra

 

  • karkówka wieprzowa 500g
  • papryczka chili marynowana 3
  • zalewa z papryczki chili 3 łyżki
  • sos sojowym 3 łyżki
  • olej do marynaty 80ml
  • sól do smaku
  • lawenda 1 gałązka

Sposób przygotowania:

Karkówka wieprzowa piekielnie ostra
Karkówkę wieprzową kroimy w plastry. Lekko oprószam solą. Pikantną papryczkę chili drobno siekam i smaruję nią mięso. W miseczce w której będzie marynowane mięso łączę olej z sosem sojowym. Wlewam jeszcze ostrą zalewę z marynowanej papryczki chili i mieszam. Do tak przygotowanej marynaty wkładam plastry mięsa. Dodaję jeszcze gałązkę lawendy i mięso odstawiam na noc. Następnego dnia podczas grillowania karkówki kawałek lawendy z marynaty wrzucam na rozgrzany węgiel dla podkreślenia aromatu. Smacznego.
Karkówka wieprzowa piekielnie ostra
Karkówkę wieprzową kroimy na plastry
Karkówka wieprzowa piekielnie ostra
Mięso przyprawiam i smaruję posiekaną papryczką chili
Karkówka wieprzowa piekielnie ostra
Z oleju, sosu sojowego i zalewy papryczek przygotowuję marynatę
Karkówka wieprzowa piekielnie ostra
Dodaje jeszcze kawałek lawendy i mięso odstawiam do lodówki