pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Karkówka winna na grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zawsze króluje na grillu...

Karkówka winna na grilla Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka winna na grilla

 

  • 1 kg karkówka bez kości,
  • 150 ml białe wino,
  • 1 łyżka ocet winny,
  • 5 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka majeranek,
  • 5 sztuk czosnek ząbki,
  • 1 suszona papryka pepperoni,
  • 50 ml oliwa extra vergin,
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Karkówka winna na grilla
Karkówkę kroimy w plastry. Wino łączymy z octem dolewamy oliwę, dodajemy przełamane liście laurowe i mieszamy. W moździerzu ucieramy drobno posiekane czosnek, paprykę pepperoni oraz majeranek. Każdy plaster karkówki obustronnie solimy, smarujemy pastą czosnkową i smarujemy winną miksturą. Całość układamy ściśle w miseczce i zalewamy pozostałą miksturą. Lekko przemieszamy, aby płyn wypełnił wszystkie puste miejsca i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia grillujemy. Smacznego.
Karkówka winna na grilla
Marynowanie mięsa