lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Karkówka z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczna karkówka w czosnku...

Karkówka z czosnkiem

Składniki:

Karkówka z czosnkiem

 

  • 1 kg karkówki
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól czosnkowa
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z czosnkiem
Karkówkę dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, a następnie posmarować solą czosnkową, pieprzem, majerankiem. Jeden ząbkek czosnku obrać, zmiażdżyć, a w następnej kolejności obłożyć nim karkówkę. Mięso posmarowane przyprawami owinąć w folię i odłożyć na jedną godzinę do lodówki, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć karkówkę z jednej i drugiej strony, a w następnej kolejności przenieść ją do rękawa do pieczenia. Do rękawa włożyć również obrane i przemyte wodą pozostałe trzy ząbki czosnku i dobrze zawiązać rękaw. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około półtorej godziny. Uważać, aby się nie przypaliło. Upieczone mięso wyjąć z rękawa i polać powstałym sosem podczas pieczenia. Na koniec mięso posypać umytą i posiekaną natką pietruszki.