olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Potrawka z karkówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Karkówka z cebulą, czerwoną papryką, korniszonami i czosnkiem podana na ryżu w wersji raczej ostrej.

Potrawka z karkówki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Potrawka z karkówki

 

  • 600 gram karkówki
  • 4 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 6 korniszonów
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • ¼ łyżeczki Vegety
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia
  • 1,5 szklanki ryż

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z karkówki
Karkówkę myję, a następnie kroję w paski, po czym przekładam mięso do naczynia i posypuję je solą oraz pieprzem, a następnie odstawiam do lodówki na 15 minut. W tym czasie obieram, a następnie drobno kroję cebulę oraz czosnek. Paprykę czerwoną kroję w kostkę, zaś ogórki kroję w ćwiartki. Następnie na niewielkiej ilości oleju podsmażam na patelni karkówkę, po czym dodaję do mięsa: cebulę, czosnek, paprykę i ogórka. Kiedy całość wstępnie się podsmaży dodaję: słodką paprykę, ostrą paprykę, Vegetę, sos sojowy, po czym smażę całość, aż sos zgęstnieje. Potrawkę podaję następnie z uprzednio ugotowanym ryżem. 
Potrawka z karkówki
Karkówkę kroję w paski, a następnie wkładam do naczynia i posypuję solą i pieprzem.
Potrawka z karkówki
Następnie na niewielkiej ilości oleju podsmażam karkówkę, dodaję: cebulę, czosnek, paprykę i ogórka.
Potrawka z karkówki
Po wstępnym podsmażeniu dodaję: słodką paprykę, ostrą paprykę, Vegetę, sos sojowy i smażę, aż sos zgęstnieje.

Tagi:

ryż sosy