Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Francuskie paszteciki z botwiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Takie paszteciki doskonale pasują np. do barszczu. Można też je podać na kolację lub jako przekąskę.

Francuskie paszteciki z botwiną

Składniki:

Francuskie paszteciki z botwiną

 

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło do smażenia
  • 1 pęczek botwiny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • jajko do posmarowania
  • ziarna sezamu do posypania

Sposób przygotowania:

Francuskie paszteciki z botwiną

Etap 1

Francuskie paszteciki z botwiną
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na maśle.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle.

Etap 2

Francuskie paszteciki z botwiną
Posiekana botwina dodana do cebuli z czosnkiem.

Botwinę opłukać, posiekać (użyłam tylko liści i łodyg), dodać do cebuli z czosnkiem. Oprószyć lekko solą i pieprzem, krótko podsmażać, przestudzić.

Etap 3

Francuskie paszteciki z botwiną
Przygotowana botwina rozłożona na cieście.

Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wzdłuż na 3 paski. Na środku każdego paska z ciasta ułożyć przygotowaną botwinę.

Etap 4

Francuskie paszteciki z botwiną
Nadziane ciasto pokrojone posmarowane jajkiem i posypane sezamem.

Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Złożyć na pół, lekko docisnąć brzegi. Nadziane ciasto pokroić na ok. 5 cm kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać ziarnami sezamu.

Etap 5

Francuskie paszteciki z botwiną

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę z pasztecikami wstawić do nagrzanego piekarnika. Paszteciki piec ok. 15 minut (aż się ładnie zrumienią). Podawać np. z dowolnym sosem lub jako dodatek do zupy.