Sposób przygotowania:
Francuskie paszteciki z botwinąEtap 1
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle.
Etap 2
Botwinę opłukać, posiekać (użyłam tylko liści i łodyg), dodać do cebuli z czosnkiem. Oprószyć lekko solą i pieprzem, krótko podsmażać, przestudzić.
Etap 3
Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wzdłuż na 3 paski. Na środku każdego paska z ciasta ułożyć przygotowaną botwinę.
Etap 4
Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Złożyć na pół, lekko docisnąć brzegi. Nadziane ciasto pokroić na ok. 5 cm kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać ziarnami sezamu.
Etap 5
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę z pasztecikami wstawić do nagrzanego piekarnika. Paszteciki piec ok. 15 minut (aż się ładnie zrumienią). Podawać np. z dowolnym sosem lub jako dodatek do zupy.