OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Karkówka z pieczoną cebulką w sosie własnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karkówka mocno przyprawiona ziołami, w aksamitnym sosie, idealna do ziemniaków i sałatki , banalnie i smacznie

Karkówka z pieczoną cebulką w sosie własnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka z pieczoną cebulką w sosie własnym

 

  • 3-4 plastry karkówki
  • 1/4 szklanki oleju
  • duża cebula
  • 1łyżeczka: rozmarynu, tymianku, liścia lubczyku, ziół prowansalskich, czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki soli
  • 0,5l bulionu pieczeniowego
  • 1łyżka mąki + odrobina wody

Sposób przygotowania:

Karkówka z pieczoną cebulką w sosie własnym
Mięso oczyścić i osuszyć. Do misy wlać olej. Wsypać przyprawy i wymieszać. Do przygotowanej marynaty dodać mięso, dokładnie wymieszać.

Pokroić cebulę na kawałki i dodać do mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej dwie) .

Rozgrzać patelnię. Dodać mięso z cebulką, pozostałą marynatę z misy także wylać na patelnię. Mięso mocno obsmażyć z obu stron. Ściągnąć je z patelni a cebulę mocno przypiec.

Do brązowej cebulki wlać bulion (wcześniej odlać tłuszcz jeśli jest go za dużo!). Doprowadzić do wrzenia, z powrotem położyć płaty karkówki i dusić na średnim ogniu.

Gdy mięso zmięknie ściągnąć je na chwilę z patelni, zagęścić mąką z wodą , by powstał gęsty sos.

Bardzo dokładnie mieszać. Położyć mięso na patelni i dusić jeszcze ok 5 min w sosie.
Karkówka z pieczoną cebulką w sosie własnym
zrobić marynatę z oleju i ziół, wymieszać mięso z cebulą
Karkówka z pieczoną cebulką w sosie własnym
na rozgrzanej patelni ulozyc platy miesa z cebula
Karkówka z pieczoną cebulką w sosie własnym
po obsmazeniu miesa, sciagnac je i mocno przypiec cebulkę
Karkówka z pieczoną cebulką w sosie własnym
zalać bulionem i spowrotem dodac platy mięsa