SUPERPRZEPIS

Kurczak w sosie winno-pomidorowym

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kurczak w sosie winno-pomidorowym

Duszony kurczak w sosie pomidorowym z dodatkiem czerwonego wina, aromatyzowany goździkami, rozmarynem i liściem laurowym.

Składniki:

Kurczak w sosie winno-pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie winno-pomidorowym

Przygotowanie marynaty

Kurczak w sosie winno-pomidorowym
Kurczaka podczas marynowania przykrywamy i odstawiamy do lodówki.

Kurczaka marynujemy ok. 1-2 godziny w marynacie z czerwonego wina z dodatkiem 1 liścia laurowego oraz 5 goździków.

Duszenie kurczaka

Kurczak w sosie winno-pomidorowym
Kurczaka dusimy do miękkości, podlewając od czasu do czasu sosem.

W dużym garnku na 2-3 łyżkach oleju szklimy drobno pokrojona szalotkę oraz czosnek.

Dodajemy kurczaka z marynatą. Na dużym ogniu redukujemy marynatę o połowę.

Kurczaka zalewamy pulpą pomidorową.

Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok. 35-40 minut.