Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Karkówka w sosie własnym z cebulą i śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Prosta i pyszna karkówka w sosie własnym z cebulką i ostatnimi w tym roku śliwkami węgierkami pachnąca rozmarynem :)

Karkówka w sosie własnym z cebulą i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w sosie własnym z cebulą i śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie własnym z cebulą i śliwkami
Kotlety z karkówki myjemy, osuszamy, każdy oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor kotlety z obu stron po czym przekładamy je na talerz.

Na tej samej patelni podsmażamy przez 2 minuty pokrojoną w pół plasterki cebulę, dodajemy połówki śliwek węgierek, liść laurowy, ziele angielskie i posiekany ząbek czosnku – smażymy 5 minut. Do cebuli i śliwek wkładamy z powrotem mięso, dokładamy gałązkę rozmarynu wlewamy 2 szklanki wody i dusimy mięso pod przykryciem około 30-40 minut.

Po tym czasie cebula powinna ze śliwkami stworzyć sos, a mięso zmięknąć, podnosimy pokrywkę i odparowujemy so około 10-15 minut (lub do pożądanej konsystencji ).

Uwaga! Sos można zagęścić mąką pszenną wymieszaną z odrobiną wody, ale moim zdaniem jest to zabieg zbędny w tym wypadku, odparowanie nadmiaru płynu w zupełności wystarczy ).

Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną miodu. Karkówkę serwujemy z ulubioną surówką i np. puree ziemniaczanym, smacznego ; ) 


Karkówka w sosie własnym z cebulą i śliwkami
Umytą i osuszoną karkówkę oprószamy solą i pieprzem
Karkówka w sosie własnym z cebulą i śliwkami
Obsmażamy ją na złoty kolor na patelni, przekładamy na talerz
Karkówka w sosie własnym z cebulą i śliwkami
Na patelni podsmażamy cebulę, śliwki i przyprawy
Karkówka w sosie własnym z cebulą i śliwkami
Dodajemy mięso i dusimy wszystko około 40 minut