Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie własnym z cebulą i śliwkami
Kotlety z karkówki myjemy, osuszamy, każdy oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor kotlety z obu stron po czym przekładamy je na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy przez 2 minuty pokrojoną w pół plasterki cebulę, dodajemy połówki śliwek węgierek, liść laurowy, ziele angielskie i posiekany ząbek czosnku – smażymy 5 minut. Do cebuli i śliwek wkładamy z powrotem mięso, dokładamy gałązkę rozmarynu wlewamy 2 szklanki wody i dusimy mięso pod przykryciem około 30-40 minut.
Po tym czasie cebula powinna ze śliwkami stworzyć sos, a mięso zmięknąć, podnosimy pokrywkę i odparowujemy so około 10-15 minut (lub do pożądanej konsystencji ).
Uwaga! Sos można zagęścić mąką pszenną wymieszaną z odrobiną wody, ale moim zdaniem jest to zabieg zbędny w tym wypadku, odparowanie nadmiaru płynu w zupełności wystarczy ).
Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną miodu. Karkówkę serwujemy z ulubioną surówką i np. puree ziemniaczanym, smacznego ; )
Na tej samej patelni podsmażamy przez 2 minuty pokrojoną w pół plasterki cebulę, dodajemy połówki śliwek węgierek, liść laurowy, ziele angielskie i posiekany ząbek czosnku – smażymy 5 minut. Do cebuli i śliwek wkładamy z powrotem mięso, dokładamy gałązkę rozmarynu wlewamy 2 szklanki wody i dusimy mięso pod przykryciem około 30-40 minut.
Po tym czasie cebula powinna ze śliwkami stworzyć sos, a mięso zmięknąć, podnosimy pokrywkę i odparowujemy so około 10-15 minut (lub do pożądanej konsystencji ).
Uwaga! Sos można zagęścić mąką pszenną wymieszaną z odrobiną wody, ale moim zdaniem jest to zabieg zbędny w tym wypadku, odparowanie nadmiaru płynu w zupełności wystarczy ).
Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną miodu. Karkówkę serwujemy z ulubioną surówką i np. puree ziemniaczanym, smacznego ; )
Magdalena88
Igraszki Losu