Sposób przygotowania:
Kartacze z mięsemPrzygotowanie farszu:

Mięso zmielić z obraną cebulą. Doprawić solą, majerankiem i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Przygotowanie ziemniaków:

Połowę obranych ziemniaków ugotować do miękkości w osolonej wodzie, wystudzić. Ubić dokładnie tłuczkiem.
Przygotowanie ciasta:

Pozostałe obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć dokładnie wodę.
Dodać je do ugotowanych, wbić jajko, dosypać mąkę ziemniaczaną, dodać startą na małych oczkach cebulę oraz sól i pieprz. Ręcznie zagnieść ciasto.
Przygotowanie kartaczy:

Kawałki ciasta odrywać, zagnieść kulę i spłaszczyć w dłoni.
Nałożyć obfitą ilość mięsnego farszu i zagniatać kluski.
Gotowanie klusek:

Zagniecione kluski wrzucać na osolony wrzątek partiami, aby miały odstępy.
Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut od momentu wypłynięcia. Smacznego!