Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Kartacze z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Bardzo sycąca i tania propozycja na pyszny obiad. Choć jest przy nich trochę pracy, na prawdę warto.

Kartacze z mięsem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kartacze z mięsem

Ciasto:

Farsz:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej surowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kartacze z mięsem

Przygotowanie farszu:

Kartacze z mięsem
Farsz z mielonego mięsa i cebuli do kartaczy

Mięso zmielić z obraną cebulą. Doprawić solą, majerankiem i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Przygotowanie ziemniaków:

Kartacze z mięsem
Ugotowane i odciśnięte z wody ziemniaki ubite tłuczkiem

Połowę obranych ziemniaków ugotować do miękkości w osolonej wodzie, wystudzić. Ubić dokładnie tłuczkiem.

Przygotowanie ciasta:

Kartacze z mięsem
Dokładnie wymieszane i zagniecione ciasto na kartacze

Pozostałe obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć dokładnie wodę.

Dodać je do ugotowanych, wbić jajko, dosypać mąkę ziemniaczaną, dodać startą na małych oczkach cebulę oraz sól i pieprz. Ręcznie zagnieść ciasto.

Przygotowanie kartaczy:

Kartacze z mięsem
Ciasto na kartacze z mięsnym farszem przed zagnieceniem

Kawałki ciasta odrywać, zagnieść kulę i spłaszczyć w dłoni.

Nałożyć obfitą ilość mięsnego farszu i zagniatać kluski.

Gotowanie klusek:

Kartacze z mięsem
Zagniecione kartacze przed ugotowaniem we wrzątku

Zagniecione kluski wrzucać na osolony wrzątek partiami, aby miały odstępy.

Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut od momentu wypłynięcia. Smacznego!