jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makaron zapiekany z dyniowym serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie makaronu z serem to dość popularne i pyszne danie. Dziś dla odmiany proponuje do tych składników dodać dynię. Dzięki temu eksperymentowi danie zyskuje na wartości odżywczej i oczywiście wyglądzie.

Makaron zapiekany z dyniowym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron zapiekany z dyniowym serem

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu razowego, świderki,
  • 1 szklanka gęstego dyniowego puree,
  • Około 550 gram sera twarogowego,
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany,
  • 4 jajka,
  • Cukier do smaku ( około 110 g),
  • 0,5- ¾ szklanki żurawiny suszonej

DODATKOWO

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z dyniowym serem

ETAP 1

Makaron zapiekany z dyniowym serem
ugotowany makaron odsączamy

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odsączamy z wody

ETAP 2

Makaron zapiekany z dyniowym serem
jajka ubijamy z cukrem

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na puszystą masę.

ETAP 3

Makaron zapiekany z dyniowym serem
jajka łączymy z dynią i serem

Do ubitych jajek dodajemy ser, dynię oraz śmietanę.

ETAP 4

Makaron zapiekany z dyniowym serem
do zmiksowanych składników dodajemy żurawinę

Miksujemy składniki, po czym dodajemy do nich żurawinę. Na koniec całość łączymy z ugotowanym makaronem.

ETAP 5

Makaron zapiekany z dyniowym serem
przygotowaną masę serowo- makaronową przekładamy do naczynia żaroodpornego

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Tak przygotowane napełniamy masą serowo- makaronową. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 50 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy. Jeszcze ciepłą oprószamy startą białą czekoladą. Gdy czekolada się roztopi możemy zapiekankę podawać.