marianna53

marianna53

Kucharz
[Przepisów: 8]

Smarowidło do słoików

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, bardzo delikatne i aromatyczne smarowidło "zapakowane" do słoików. Idealne na domowe pieczywo.

Smarowidło do słoików

Składniki:

Smarowidło do słoików

 

  • 0,5kg łopatki
  • 1kg świeżego boczku
  • 3 średnie cebule
  • 1 szk.wody
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, łyżeczkę czubatą wegety, jarzynki co kto używa, i inne przyprawy ziołowe
  • 0,5 mleka

Sposób przygotowania:

Smarowidło do słoików
wykonanie:

Boczek pokroić w grubą kostkę, przełożyć do garnka z grubszym dnem i dolać szklankę wody w sypać sól i gotować 3 - 4 godziny pod koniec gotowania przyprawić wedle upodobania.

Po tym czasie tłuczkiem do ziemniaków utłucz na miazgę chwile zagotować i wkładać do słoików zakręcać. Czas przechowywania ( ja w lodówce) do 4-5miesięcy.

Tagi:

mięsa dodatki