Sposób przygotowania:
Karczek z jabłkami w marynacie1.
Najpierw przygotowałam marynatę. Do miski dałam wszystkie składniki i dokładnie wymieszałam.
2.
Karczek dokładnie umyłam pod bieżącą wodą i osuszyłam ręcznikami papierowymi. Mięso włożyłam do naczynia ceramicznego i polałam marynatą. Potem przykryłam folią silikonową i wstawiłam do lodówki.
3.
Jabłka umyłam, przekroiłam każde na połowę, wydrążyłam gniazda nasienne. Poukładałam na karczku. Szalotki również obrałam z łupin i włożyłam do naczynia.
4.
Potem wlałam wodę do naczynia ceramicznego. Położyłam masło na mięsie. Suszony majeranek roztarłam w dłoniach i posypałam po wierzchu
5.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do temperatury 190 stopni C i piekłam mięso przez 1 godzinę 30 minut.
6.
Gdy mięso się upiekło to pozostawiłam je w piekarniku w naczyniu do ostygnięcia. Później przełożyłam na talerz i po pewnym czasie włożyłam do lodówki do schłodzenia.
7.
Smacznego !