Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Karczek z jabłkami w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Upieczony karczek na zimno jest doskonałym dodatkiem do kanapek. Natomiast na ciepło można go jeść jako dodatek do drugiego dania.

Karczek z jabłkami w marynacie

Składniki:

Karczek z jabłkami w marynacie

 

 

  • Składniki:
  • 1,3 kg karczku
  • 4 sztuki szalotki
  • 3 jabłka
  • 50 g masła
  • 1/2 filiżanki wody letniej

 

  • Dodatkowo:
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Karczek z jabłkami w marynacie

1.

Karczek z jabłkami w marynacie
Przygotowanie marynaty do upieczenia karczku

Najpierw przygotowałam marynatę. Do miski dałam wszystkie składniki i dokładnie wymieszałam.

2.

Karczek z jabłkami w marynacie
Umycie karczku, polanie marynatą i schłodzenie w lodówce

Karczek dokładnie umyłam pod bieżącą wodą i osuszyłam ręcznikami papierowymi. Mięso włożyłam do naczynia ceramicznego i polałam marynatą. Potem przykryłam folią silikonową i wstawiłam do lodówki.

3.

Karczek z jabłkami w marynacie
Obłożenie karczku szalotkami jabłkami przkrojonymi na połówki

Jabłka umyłam, przekroiłam każde na połowę, wydrążyłam gniazda nasienne. Poukładałam na karczku. Szalotki również obrałam z łupin i włożyłam do naczynia.

4.

Karczek z jabłkami w marynacie
Położenie masła, wlanie wody i posypanie majerankiem

Potem wlałam wodę do naczynia ceramicznego. Położyłam masło na mięsie. Suszony majeranek roztarłam w dłoniach i posypałam po wierzchu

5.

Karczek z jabłkami w marynacie

Wcześniej nagrzałam piekarnik do temperatury 190 stopni C i piekłam mięso przez 1 godzinę 30 minut.

6.

Karczek z jabłkami w marynacie

Gdy mięso się upiekło to pozostawiłam je w piekarniku w naczyniu do ostygnięcia. Później przełożyłam na talerz i po pewnym czasie włożyłam do lodówki do schłodzenia.

7.

Karczek z jabłkami w marynacie

Smacznego !