Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pyszny słoik babuni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna mielonka domowej roboty, idealna do zabrania na jakiś wyjazd, świetnie smakuje podana z pieczywem.

Pyszny słoik babuni

Składniki:

Pyszny słoik babuni

 

  • łopatka bez kości 1 kg
  • słonina 30 dkg
  • majeranek 1 łyżka
  • ząbki czosnku 5 szt
  • sól 1 łyżeczka płaska
  • pieprz
  • woda 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Pyszny słoik babuni
Mięso oraz słoninę mielimy w maszynce. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem, dodajemy płaską łyżeczkę konserwowej soli. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy go do połowy szklanki wody i wlewamy do mięsa. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało.

Nakładamy mięso do słoików, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca do zakrętki.

Pasteryzujemy słoiki po 2 godziny przez dwa dni.