szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Karkówka z warzywami w majonezowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krucha karkówka z dodatkiem miękkich warzyw to świetna propozycja na pyszny, rodzinny obiad dla wszystkich domowników.

Karkówka z warzywami w majonezowym sosie

Składniki:

Karkówka z warzywami w majonezowym sosie

 

  • 1 kg. karkówki
  • 1/2 kg. ziemniaków
  • 40 dag. marchewki
  • 2 cebule
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • majeranek
  • mąka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Karkówka z warzywami w majonezowym sosie

Przygotowanie składników

Mięso umyć, pokroić w plastry, a następnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć obficie solą, pieprzem i mąką.

Rozgrzać olej i obsmażyć na patelni z obu stron. Warzywa obrać.

Ziemniaki pokroić w równe plastry, cebulę w krążki, a marchew na większe kawałki.

Przygotowanie sosu

Majonez wymieszać dokładnie z musztardą.

Dodać do sosu rozgnieciony czosnek.

Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie warstw

Karkówka z warzywami w majonezowym sosie
W garnku układać warstwami mięso i pokrojone warzywa.

W garnku o grubym dnie układać składniki warstwami.

Na dnie ułożyć plastry mięsa, następnie ziemniaki, krążki cebuli i pokrojoną marchewkę.

Przygotowanie dania

Na każdą warstwę nałożyć przygotowany wcześniej sos majonezowo-musztardowy. Wykładać warstwy aż do skończenia składników.

Przygotowanie końcowe

Karkówka z warzywami w majonezowym sosie
Karkówka jest krucha, a warzywa mięciutkie.

Wszystkie składniki podlać niewielką ilością wody, a następnie dusić pod przykryciem przez ok.

50 minut. Gdy danie jest gotowe posypać posiekaną natką pietruszki i majerankiem.