Sposób przygotowania:
Karkówka z warzywami w majonezowym sosiePrzygotowanie składników
Mięso umyć, pokroić w plastry, a następnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć obficie solą, pieprzem i mąką.
Rozgrzać olej i obsmażyć na patelni z obu stron. Warzywa obrać.
Ziemniaki pokroić w równe plastry, cebulę w krążki, a marchew na większe kawałki.
Przygotowanie sosu
Majonez wymieszać dokładnie z musztardą.
Dodać do sosu rozgnieciony czosnek.
Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie warstw
W garnku o grubym dnie układać składniki warstwami.
Na dnie ułożyć plastry mięsa, następnie ziemniaki, krążki cebuli i pokrojoną marchewkę.
Przygotowanie dania
Na każdą warstwę nałożyć przygotowany wcześniej sos majonezowo-musztardowy. Wykładać warstwy aż do skończenia składników.
Przygotowanie końcowe
Wszystkie składniki podlać niewielką ilością wody, a następnie dusić pod przykryciem przez ok.
50 minut. Gdy danie jest gotowe posypać posiekaną natką pietruszki i majerankiem.