Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 339]

Fasolka szparagowa z okrasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny sposób na wakacyjny obiad- błyskawiczny i tani z zaledwie kilku składników. Fasolka szparagowa to wdzięczne warzywo, które pysznie smakuje z wieloma dodatkami, nie tylko tartą bułką :)

Fasolka szparagowa z okrasą

Składniki:

Fasolka szparagowa z okrasą

 

  • 40 dag fasolki szparagowej żółtej
  • 30 dag boczku wędzonego surowego
  • 2 średniej wielkości młode cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeżo zmielony

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z okrasą

Przygotowanie składników:

Fasolka szparagowa z okrasą
Pokrojone w kostkę boczek i cebula-okrasa do fasoli

Wodę zagotować w garnku. Fasolkę oczyścić z końcówek, dokładnie umyć.

Wrzucić do wrzątku i dodać sól, przemieszać. Gotować do miękkości (około 7-10 minut). W tym czasie cebulę i boczek pokroić w kostkę.

Smażenie boczku i cebuli:

Fasolka szparagowa z okrasą
Boczek i młoda cebulka w trakcie smażenia

Boczek wrzucić na suchą patelnię, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Dodać cebulę i przesmażyć aż będzie rumiana (około 2-3 minuty).

Kończenie dania:

Fasolka szparagowa z okrasą
Fasolka w trakcie smażenia z boczkiem i cebulą

Dorzucić na patelnię odcedzoną fasolę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek oraz świeżo zmielony pieprz, dokładnie wymieszać, smażyć mieszając przez 2 minuty i podawać.

Smacznego!

Tagi:

obiad danie