Sposób przygotowania:
Soczyste, pulchne mielone kotlety wieprzowe
Świeżą zmieloną wieprzową łopatkę i szynkę w misce wymieszać z jajkiem, bułką odciśniętą z wody, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem mielonym, natką pietruszki, drobno pokrojoną cebulą.
Jeśli masa jest za mocno zbita to dolać trochę wody, ja dolałam gazowanej, wsypałam tymianek i dokładnie wyrobiłam na kleistą masę.
Formować nie za grube okrągłe kotlety, obtaczać w mące i kłaść na gorący smalec, lekko je spłaszczyć łyżką.
Smażyć na rumiano z każdej strony, następnie pod przykryciem dusić z 8 minut na średnim ogniu, raz je obrócić, podawać na ciepło lub na zimno.
Jeśli masa jest za mocno zbita to dolać trochę wody, ja dolałam gazowanej, wsypałam tymianek i dokładnie wyrobiłam na kleistą masę.
Formować nie za grube okrągłe kotlety, obtaczać w mące i kłaść na gorący smalec, lekko je spłaszczyć łyżką.
Smażyć na rumiano z każdej strony, następnie pod przykryciem dusić z 8 minut na średnim ogniu, raz je obrócić, podawać na ciepło lub na zimno.